Nieuwe voedingsrichtlijnen

De Gezondheidsraad heeft het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015 uitgebracht. Deze nieuwe voedingsrichtlijnen vervangen de richtlijnen uit 2006. Het Voedingscentrum gaat met de nieuwe voedingsrichtlijnen de Schijf van Vijf herzien. De nieuwe Schijf van Vijf wordt gepresenteerd in het voorjaar van 2016.

De nieuwe voedingsrichtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en geven aan voor welke voedingsmiddelen overtuigend bewijs is dat ze het risico op chronische ziekten (zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker) verkleinen. In de nieuwe voedingsrichtlijnen zijn productgroepen opgenomen waar voorheen geen adviezen voor waren, zoals peulvruchten en noten.

Advies nieuwe voedingsrichtlijnen

In het algemeen wordt geadviseerd om meer plantaardige en minder dierlijke producten te eten. Concreet betekent dit meer groente, noten, peulvruchten en volkoren graanproducten en minder rood en bewerkt vlees. De meeste adviezen uit de Schijf van Vijf zijn nog steeds van toepassing:

  • 200 gram groente en 200 gram fruit per dag
  • Volkoren graanproducten (brood, pasta) in plaats van de witte varianten
  • Zachte vetten en olie in plaats van boter en harde margarine
  • Niet te veel rood en bewerkt vlees
  • 2 porties zuivel
  • 1x per week vis, bij voorkeur vette vis
  • Minder zout (minder dan 6 gram per dag)
  • Minder frisdrank

Daarnaast zijn er nu nieuwe adviezen die je direct al kan gaan toepassen:

  • Meer peulvruchten (minstens 1x per week)
  • Dagelijks wat ongezouten noten (15 gram)
  • Dagelijks thee (3 koppen)
  • Gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie (kookkoffie, Turkse koffie)
  • Minder vruchtensappen
  • Liever geen alcohol

Vruchtensappen

Nieuw in de voedingsrichtlijnen is het advies om het gebruik van vruchtensappen te beperken. Vruchtensappen bevatten veel suiker (vergelijkbaar met frisdrank) en verhogen daardoor het risico op diabetes. De suikers in vruchtensappen (en frisdrank) worden snel door het lichaam opgenomen, kunnen daardoor het bloedsuikergehalte verhogen en kunnen door het lichaam als vet worden opgeslagen. Bij het eten van fruit gaat de opname in het lichaam veel trager. Bovendien duurt het langer voordat je een verzadigd gevoel krijgt bij het drinken van vruchtensap in vergelijking tot het eten van fruit.

Alcohol

Het huidige advies met betrekking tot alcohol is maximaal 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen voor mannen. In de nieuwe richtlijnen wordt geadviseerd helemaal geen alcohol meer te drinken. Indien men toch alcohol wil gebruiken, dan maximaal 1 glas per dag. Een hoger alcoholgebruik geeft een verhoogd risico op een beroerte, darmkanker, longkanker en borstkanker.

Rood vlees en vleesproducten

Onlangs kwam de Wereldgezondheidsorganisatie al met het advies om het gebruik van rood vlees en bewerkte vleesproducten (bacon, worst en ingeblikt vlees) te beperken. Het dagelijks eten van 100-120 gram onbewerkt rood vlees vergroot het risico op een beroerte. Het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees geeft een licht verhoogd risico op een beroerte, diabetes en darmkanker.

Bron: Voedingscentrum