Het Voedingscentrum heeft het advies met betrekking tot het eten van nitraatrijke groenten herzien. Voorbeelden hiervan zijn: spinazie, bieten, andijvie en sla. Voorheen was het advies om niet vaker dan tweemaal per week groenten te eten die rijk zijn aan nitraat en dit niet te combineren met het eten van vis, schaal- en schelpdieren.
Advies nitraatrijke groenten herzien
Uit eerder onderzoek was gebleken dat het mogelijk was om teveel nitraat binnen te krijgen door het eten van groenten met veel nitraat. In het lichaam wordt nitraat omgezet in nitriet en vervolgens in mogelijk schadelijke nitrosamines (met name door de combinatie met vis, schaal- en schelpdieren).
Uit nieuw onderzoek en nieuwe analysegegevens is gebleken dat de gevormde hoeveelheid nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Daardoor vervalt het advies om het gebruik van nitraatrijke groenten te beperken.
Wel wordt afgeraden om dagelijks (sport)supplementen zoals bietensap te gebruiken die rijk zijn aan nitraat.
Bron: Voedingscentrum