Nieuws en artikelen
Nieuws over de GewichtsCoach en artikelen met praktische tips over voeding en beweging
Nieuwe voedingsrichtlijnen
De Gezondheidsraad heeft het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015 uitgebracht. Deze nieuwe voedingsrichtlijnen vervangen de richtlijnen uit 2006. Het Voedingscentrum gaat met de nieuwe voedingsrichtlijnen de Schijf van Vijf herzien. De nieuwe Schijf van Vijf wordt gepresenteerd in het voorjaar van 2016. Lees meer
Dieetvormen en jojo-effect
Uit marktonderzoek blijkt dat 56% van de volwassen Nederlanders een Body Mass Index (BMI) boven de 25 heeft en daarmee dus overgewicht. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen en in (bijna) iedere leeftijdsgroep. Gemiddeld is de BMI 26,7. Ruim 40% van de Nederlanders is ontevreden over zijn of haar gewicht. Lees meer
Bruin vetweefsel stimuleren
Bij overgewicht heeft het lichaam een te hoog vetpercentage. Al langere tijd is bekend dat het gezondheidsrisico voor buikvet groter is dan voor vet dat elders in ons lichaam is opgeslagen. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het soort vet dat we in ons lichaam hebben, namelijk wit vetweefsel en bruin vetweefsel.
Zoutgebruik 50 procent hoger dan aanbevolen
Uit voedselconsumptieonderzoek blijkt dat Nederlanders 50% meer zout eten dan wordt aanbevolen. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen is het zoutgebruik te hoog. Het gemiddelde zoutgebruik is 9 gram per dag, terwijl de Richtlijnen Goede Voeding een maximale inname van 6 gram per dag aanhouden. De belangrijkste bronnen van zout zijn brood (26%), vleesproducten (15%) en kaas (10%).
Lees meer